Hitta bostad

Har du nyss blivit antagen till BTH och letar efter bostad? I Blekinge finns flera olika hyresvärdar som du kan hitta bostad hos. Vissa bostäder ligger nära campus, medan andra ligger lite längre ifrån. Några är studentbostäder och andra är vanliga lägenheter.
När antagningsbeskeden kommer brukar studentlägenheterna gå åt som smör i solsken, även vanliga lägenheter fylls upp rätt snabbt. Dock någon månad efter terminsstart brukar det luckras upp på bostadsmarknaden och det finns en större möjlighet att hitta en lägenhet med det läge som passar just dig.

Nedan hittar du länkar till olika hyresvärdar där du kan söka studentboende. Du kan även hitta en länk till respektive kommuns hemsida där de listar alla hyresvärdar i kommunen.

Campus Karlskrona

Karlskrona Kommun: Hyresrätter och Studentbostäder

Hyresvärdar med studentboende:
Karlskronahem

Facebooksida med privata bostäder

Campus Karlshamn

Karlshamn Kommun: Hyresvärdar

Hyresvärdar med studentboende:

Karlshamnsbostäder

Allmänt

Studentbostäder Sverige – Erbjuder studentbostäder i både Karlskrona och Karlshamn.

Jotac Campus City – Ombyggd kontorsbyggnad i centrala Karlskrona för studentbostäder.                                  Kontakta: Student@jotac.se 

Studentfartyget – Studentboende i Karlskrona, rekommenderat att man besöker båten innan man skriver kontrakt, då det är ett annorlunda sätt att bo.
HyraBostad.se – Listar lediga lägenheter från ett stort antal hyresvärdar i Karlskrona och Karlshamn hyresbostad.se -Listar hyresbostäder runt om i Sverige
Studentlya.nu – Listar studentbostadsannonser från privata aktörer

Bostadshub.se – Listar uthyrningserbjudanden över hela Sverige
kvalster.se – Listar bostadsannonser från flera källor, däribland Blocket
Bo Tillsammans! – Listar bostadsannonser och annonser från bostadssökande

Bostadslistan.se     –  Listar lägenheter och hus i närheten av Karlskrona
Find Housing Sweden – Information om svenska bostäder på engelska

Bostadsfinder – Webbaserad bostadsförmedling

Bostadsportalen – en webbaserad bostadsförmedling med annonser från hela Sverige

Amasten – Studentbostäder i Ronneby

Anmälning av flytt

När du ska flytta är det viktigt att du folkbokför dig. Detta gör du via Skatteverket.

Länk till Skatteverket

Hyra i andra hand?

Att hyra i andra hand innebär att du hyr från en annan hyresgäst som i sin tur hyr från hyresvärden. Anledningen till att den som har förstahandskontraktet hyr ut kan vara många. Det kan beror på att hyresgästen är borta under en längre period för att bo och arbeta i en annan stad och inte vill förlora sitt kontrakt under denna period. Det kan även röra sig om någon som har ett extra rum över och vill dryga ut sin egen hyra genom att hyra ut detta till en annan hyresgäst. Ett andrahandskontrakt är på grund av dessa faktorer nästan alltid tidsbegränsat.
Det är viktigt att vara extra försiktig när du hyr i andra hand då det finns dem som försöker utnyttja bostadssituationen för att lura till sig pengar. Till att börja med måste den hyresgäst du hyr av ha tillstånd från hyresvärden för att lagligt kunna hyra ut i andra hand. Om tillstånd saknas riskerar du att plötsligt stå utan bostad om värden får reda på att du hyr utan tillstånd, så kontrollera att ett skriftligt tillstånd finns. Betala aldrig någon deposition eller annan avgift innan du sett lägenheten OCH tecknat kontrakt. Betala aldrig genom anonyma betalkanaler som till exempel PayPal. Slutligen försök avgöra om hyran är rimlig genom att jämföra med andra liknande erbjudanden – ifall kontraktet låter för bra för att vara sant är det mycket möjligt att någon försöker lura dig. Blocket har en utförlig guide som tar upp vad du bör tänka på, både som uthyrare och hyresgäst. Lycka till och var rädd om dig!

BOSTADSBIDRAG

Som student kan du ha rätt till bostadsbidrag från Försäkringskassan. Hur mycket bidrag du kan få beror på din årsinkomst. Försäkringskassan räknar 80 procent av studiebidraget som inkomst (du ska alltså endast räkna på bidragsdelen, inte lånedelen). Ifall du arbetar extra vid sidan av studierna är det viktigt att du kontinuerligt rapporterar in detta – om du tjänat för mycket riskerar du att bli återbetalningsskyldig.

Frågor

Har du några allmänna frågor kring studentbostäder i Blekinge? Mejla då bostad(at)bthstudent.se eller ring ordförande på 0708-276162.
Observera att vi för närvarande inte har någon egen bostadsförmedling.